NELERE DİKKAT EKMEK GEREK :
1- Nöbet çizelgesinde hangi saatler arasında çalıştığınızı gösteriniz ki sonra rahatlıkla hakkınızı arayınız.
2- Nöbet çizelgesinde geçici olarak personel gelirse onu Joker olarak yani J harfi ile belirtiniz.
3- Ay içerisinde toplamda kaç gün çalıştıysanız gün olarak gösteriniz ve karşısına diğer nöbetçiler gibi siz de imza atınız ki anlaşmazlık olduğunda delil olsun. Yani imza atan her nöbetçi bu çizelgenin doğru olduğu hususunda şahittir. Böyle bir durumda hak kaybınız olmaz. Çizelgenin orjinalini saklayınız.
4- Bu nöbet listesine bakıldığında sıra numarası 3'e kadar olduğu için 3 adet personol çalıştığı ve 12/36 olduğu 1 personelin sabit 08:00/20:00 çalışmasından anlaşılmaktadır.
5-İş yeri yetkilisi nöbet listesi hazırlamasa bile siz yine bilgisayarda buna benzer hazırlayıp uygun şekilde doldurup imzalayabilirsiniz. Her nöbetçi imzaladığı için bir bakıma olayın doğruluğu anlamında imza atmış oluyorsunuz.
6-Bu proje örneğinde 3 personel çalıştığı için 30 günü 3'e böldüğümüzde adam başına 10 gün düşer ve 1 gün 24 saat desek, 10 * 24 = 240 saat eder adam başına aşağı yukarı. Yani böyle bir proje göre maaşınızı asgari ücret üzerinden yatırılması beklenmez. Unutmayınız SGK dökümünde 1.647,00 TL rakamı (2016 yılı için) varsa sigortanız asgari ücret üzerinden gösterilmektedir. (2017 asgari ücret brüt 1.777,50 TL) Çünkü aldığınız net maaştan sgk prim tutarınız her zaman yüksek olması gerekir bunun nedeni ise sigorta primleri brüt ücret olarak gösterilir yani çıplak maaş olarak değil.
Saadettin Sefa HASTÜRKOĞLU
Bilgi
Güvenliği ve Tüketici Hakları Danışmanı / Gazeteci
Şair
- Yazar
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder